Släp med inbyggd elmotor ska göra diesellastbilar till laddhybrider

Lotta Hedin

Lotta Hedin

5 okt 2020

Företaget Trailer Dynamics, med bas i tyska Aachen, har tagit fram ett system som ska kunna konvertera tunga diesellastbilar till laddhybrider.

Systemet kallas Newton eTrailer, och är i princip ett lastbilssläp (semitrailer) med en integrerad eldrivlina. Med i paketet finns teknik för att dieselmotorn i trailerdragaren och elmotorn i släpet ska kunna kombineras.

Newton eTrailer ska vara tillverkarneutralt och fungera tillsammans med alla dragbilar, oavsett märke. Systemet ska kunna minska dieselanvändningen hos långdistans-lastbilar med 40 procent, skriver Electrive.

I förra veckan tecknades ett kontrakt mellan Trailer Dynamics och batteritillverkaren CATL, som innebär att CATL ska stå för utveckling och tillverkning av batterierna.

Enligt ett pressmeddelande handlar det om ett 300 kWh stort batteripack baserat på litium järnfosfat (LFP), som CATL håller på att ta fram till eTrailern.

Enligt CATL är fördelarna med LFP-kemin att de har en mycket lång livslängd och klarar manga laddcykler, och att de också klarar av mycket höga temperaturer.

Newton eTrailer ska enligt Trailer Dynmics lanseras 2023.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!