Elbilars snabba utveckling ställer krav på begagnatköparen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jan 2024

Tillverkarnas möjlighet att uppdatera och förhoppningsvis förbättra bilen under dess livsstid innebär både möjligheter och utmaningar för den som väljer att köpa en begagnad elbil. Det menar försäkringsbolaget Folksam när de nu presenterar sin senaste lista över laddhybrider och elbilar ”Bra val”.

– Branschen fokuserar främst på de nya modellernas egenskaper och det finns inget tydligt sätt där köparen av begagnat kan få en överblick vilka egenskaper begagnade, laddbara fordon har eller hur de kan uppdateras över tid. Det gör att köparen kanske väljer en bil som årsmodellen efter visar sig fått en avsevärt förbättrad prestanda, vilket kan påverka värdet på den bil man köpt, säger Anders Ydenius som är trafikforskare på Folksam.

Mjukvaruuppdateringar sträcker sig från nya funktioner hos infotainmentsystemet till möjligheten att ladda med en högre effekt vid en snabbladdare. Det är förbättringar som även den som köper begagnat i regel drar nytta av.

Svårare blir det när tillverkarna uppdaterar bilens hårdvara mellan olika årsmodeller. Som exempel nämns första årsmodellerna av Tesla Model 3 och Peugeot e-208 på svenska marknaden. Efter några år fick båda modeller värmepump, vilket förbättrade bilarnas räckvidd. Om det är något du som köpare vill ha gäller det att känna till vilken årsmodell som är aktuell att slå till på.

Hela listan på Folksams ”Bra val” av elbilar och laddhybrider hittas här.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!