Snabbt och effektivt – Renault lanserar ny industriplan

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 dec 2023

Nya kinesiska märken och Tesla har satt de europeiska tillverkarna under tidspress. I Kina går det ofta snabbt från att en idé presenteras till att den omsätts i en bil som finns att köpa på marknaden. Och Tesla har effektiviserat processerna kring hur bilar tillverkas, bland annat genom att vara en föregångare med så kallad ”gigacasting” där stora delar av bilen gjuts i ett stycke. Även om Tesla inte alltid hållit tidsplanerna för när en modell varit tänkt att lanseras.

Renault meddelar nu att också de är på väg att snabba upp processerna kring både utveckling och tillverkning av bilar. För det lanseras en ”re-industrialisering”-plan som Renault beskriver som en ”fundamental förändring av sin industriella bas”. Planen innefattar bland annat användning av AI ett digitalt Metaverse där processer simuleras. Målet är att sänka produktionskostnaderna för elbilar med 50 procent redan 2027.

Redan kommande Renault 5 ska kunna tillverkas på endast nio timmar. Det är en timme snabbare än vad det tar för Tesla att sätta ihop en Model Y vid fabriken utanför Berlin. Men då handlar det också om en större bil. Även utvecklingen av nya modeller ska minska från dagens tre till två år.

Planen innefattar också ett mål om att minska utsläppen genom 40 procents lägre energiförbrukning vid tillverkarens anläggningar. För det används ett egenutvecklat system kallat ”Ecogy Portal” som övervakar energiförbrukningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!