Snart kommer Model 3 till Europa

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

26 sep 2018

Efter en massa strul, inklusive misstänkt sabotage, har produktionen av Model 3 på Teslas fabrik i Kalifornien kommit i gång. Nu står de europeiska kunderna på tur att få sina bilar levererade.

Företaget har börjat registrera europeiska VIN-nummer, alltså serienummer som krävs på alla bilar man säljer. Hittills handlar det om ett blygsamt antal: 116264 till 116270. Att sju bilar inte kommer att räcka vet alla som känner till något om Teslas ”budgetbil” som ju har förbeställts av hundratusentals kunder. Men det är en start. Kanske är trycket från europeiska journalister som vill ha en provtur så pass stort att man behöver bilar på kontinenten. De få Model 3 som idag rullar i Europa tillhör andra biltillverkare. Ett av exemplen är Volvo.

Huruvida bilarna för Europamarknaden kommer att byggas i USA eller i Teslas fabrik i Nederländerna återstår att se. När tidningen Elbilen i somras besökte den europeiska anläggningen – läs reportaget i det senaste numret av tidningen – lämnades inget besked i frågan.

Det handelskrig som president Donald Trump har inlett på alla fronter innebär dock att produktionen kan komma att ske i Europa. Hur det blir hänger på huruvida Elon Musk anser att det finns pengar på att skicka isärskruvade bilar som sedan sätts ihop i Europa för att minska tullavgiften, konstaterar Tibor Blomhäll i ett blogginlägg på Tesla Club Sweden. Det faktum att det i så fall skulle handla om en blygsam besparing i jämförelse med de dyrare modellerna talar mot att Model 3 kommer till Europa i form av byggsatser.

Det faktum att fabriken i Tilburg har blivit ännu större sedan vårt besök gör oss inte klokare. Tibor Blomhäll skriver att ytterligare 36000 kvadratmeter industribyggnad har skjutit upp ur marken. Den lokala tidningen gör gällande att det rör sig om en ren lagerbyggnad för reservdelar, men man ska inte lite på biltillverkare, i alla fall inte när det handlar om sådant man vill hemlighålla för konkurrenterna.

Förutsatt att handelskriget inte eskalerar är det hugget som stucket för kunderna om Tesla väljer att skeppa ihopsatta bilar eller lägga tid och pengar på att skruva isär dem för att sedan sätta ihop dem igen. Den viktigaste frågan många har är ”När?” Det senaste beskedet från Elon Musk är under första halvan av 2019, möjligen även under årets första månader. Nästa fråga är om Teslas europeiska kunder kommer att kunna få den billigare basversionen redan från början eller om det blir som i USA där företaget började med att leverera dyrare versioner av Model 3.

 

Tekniken i Model 3 imponerar på expert

Dissekerad Model 3 visar att Tesla kan gå med vinst

Beviset för att Tesla testar Model 3 med dragkrok?

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: