Solcellsbil pausas när Lightyear byter strategi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

6 okt 2023

Efter att solcellsbilen Lightyear 0 lades ned efter några månaders produktion kommer nu nästa bakslag. Det hette då att företaget bakom bilen, som också det heter Lightyear, i stället skulle fokusera på att utveckla den billigare solcellsbilen ightyear 2.

Men nu meddelas att de lägger ned planerna på den. Eller i alla fall sätter bilen på paus. I stället vill Lightyear nu utveckla solcellslösningar för andra. Man skulle därmed kunna säga att de ”gör en Sono Motors”.

Teaserbild av Lightyear 2

För efter att också Sono Motors, nästan produktionsfärdiga, solcellsbil lades ned förra året ville också de satsa på lösningar med solceller för andra tillverkares fordon. Band annat har det genomförts ett försök i samarbete med lokaltrafiken i Luleå där deras bussar utrustas med solcellespaneler från Sono Motors.

Elbilar med solceller är ännu något som inte har slagit igenom. Men enligt Lightyears vd Lex Hoefsloot finns det en stor efterfrågan på tekniken. Att själv utveckla en solcellsbil är däremot väldigt resurskrävande, vilket fått företaget att nu satsa på en framtid som utvecklare av tjänster.

Och helt nedlagd är utvecklingen av solcellsbilen Lightyear 2 inte. Enligt uppgifter till nederländska medier pågår diskussioner med ”flera partners” om att få den i produktion. Enligt de senaste planerna skulle Lightyear 2 lanseras kring 2025 med ett pris från 40.000 Euro, omkring 460.000 kronor. Tidigare har även svenska Koenigsegg investerat i Lightyear som även innefattade tekniskt samarbete.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: