Stora planer hos Zeekr: sju nya modeller på två år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 jun 2024

Bland alla nya elbilsmärken som Volvos och Polestars ägare Geely har lanserat de senaste åren ser Zeekr ut att det som koncernen satsar mest på. Sedan grundandet och lanseringen av första modellen 001 i Kina under hösten 2021 har Zeekr expanderat till Sverige och Europa, där förutom 001 även kompaktsuven Zeekr X säljs.

I Kina hittas även den lyxiga minibussen Zeekr 009 samt sedanen 007. Och fler modeller är på gång, för Zeekr meddelar att det ska lanseras sju nya modeller under de närmsta två åren. Huvudfokus ska ligga på elsuvar, men i lanseringsplanen det finns även plats för den redan visade MPV-modellen Zeekr Mix samt en kombiversion av sedanen 007.

Sedanen Zeekr 007 uppges bli basen för både en elkombi och mellanklassuv.

Den ska vara framtagen för den europeiska marknaden och vid sidan av kombin borde modellen kallad Zeekr Ark kunna locka kunder här. Enligt kinesiska medier handlar det om en mellanklassuv som också den är baserad på sedanen 007 och ses som en konkurrent till Teslas storsäljare Model Y. Några tekniska detaljer kring vare sig kombin eller Ark har inte presenterats. Men utifrån specifikationerna hos Zeekr 007 kan vi räkna med bakhjulsdrift och 422 hästkrafter eller fyrhjulsdrift med 646 hästkrafter. Tack vare 800-voltsteknik ska Zeekr 007 kunna ladda batteriet från 10 till 80 procent på endast 15 minuter.

Zeekr Mix visades upp under bilmässan i Shanghai i våras.

Zeekr har också en stark koppling till Göteborg där märket har sitt designcenter. Tidigare i år stod det klart att bolaget CEVT, som tidigare utvecklat teknik för flera av Geelys märken, nu döps om och helt ska fokusera på Zeekr. Det nya namnet blir passande nog Zeekr Technology Europe AB.Fokus ska ligga på utveckling av digitala tjänster, självkörande teknik som robotaxis samt vad som beskrivs som ”intelligent teknik som omdefinierar körupplevelsen”. Tillverkningen av Zeekrs modeller kommer även i fortsättningen ske i Kina.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!