Strejkhot mot Teslas service i Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 okt 2023

Facket IF Metall har under lång tid försökt få till ett kollektiv avtal med Tesla för de som arbetar med service. Men hittills har inget avtal kunnat förhandlas fram. Enligt uppgifter till Sveriges Radio hotar IF Metall därför nu med strejk.  

– Det är så det brukar gå till. Om det är så att man inte tecknar kollektivavtal då är det yttersta att man lägger varsel, säger Veli-Pekka Säikkälä som är avtalssekreterare hos IF Metall.

Enligt honom har IF Metall arbetat i fem år för att få till det så kallade motorbranschavtalet för de 120 avställda hos TM Sweden AB, som sköter service för Teslas bilar i Sverige. Något Tesla har avböjt att göra.

Även på andra håll har Tesla en frostig relation till fackföreningar. Inte heller vid de amerikanska fabrikerna finns det något kollektivavtal och vid den tyska fabriken utanför Berlin pågår konflikter med facket IG Metall där.

I veckan skärptes tonen där efter rapporter om att det sker fler olyckor i Teslas tyska bilfabrik än hos andra biltillverkare i landet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: