Tar VW hjälp av Huawei för att lösa mjukvarustrul?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 maj 2023

Volkswagens stora satsning på att bli ledande inom mjukvara genom dotterbolaget Cariad har hittills inte fallit så väl ut. Problem och förseningar med utvecklingen ledde i stället till att bland annat Herbert Diess fick lämna jobbet som koncernchef och att eldrivna Porsche Macan skjöts upp till nästa år.

Tre anonyma källor uppger till Financial Times att Volkswagen nu söker extern hjälp för att få ordning på tekniken. Det gäller framför allt för elbilar på den kinesiska marknaden där Volkswagen fått se sig omkörda av Tesla och de inhemska tillverkarna.

När kinesiska BYD presenterade siffror för årets första kvartal visade de också att BYD var landets största biltillverkare, en position som Volkswagen haft det senaste decenniet.

Enligt Financial Times förs samtal med bland annat kinesiska Huawei kring att använda den kinesiska teknikkoncernens mjukvara i bilar för den kinesiska marknaden. De båda företagen har tidigare närmat varandra kring samarbete för självkörande funktioner. Huawei har också sagt sig vilja ge sig in i elbilsbranschen.

Under bilsalongen i Shanghai i april visade Huawei också en modell med elmotorer och operativsystem från Huawei i samarbete med tillverkaren Seres. Det handlade då inte om en helt eldriven bil, utan hittades även en fyrcylindrig bensinmotor som räckviddsförlängare.

Om mjukvara från Huawei i framtiden även kan dyka upp i bilar från Volkswagen här i Sverige och Europa är mindre troligt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!