Elbilen logo Meny

Tesla bekräftar: Model Y från Giga Berlin i mars

Häromveckan fick Tesla officiell tillåtelse att smygstarta produktionen av karosser för tester vid den färdiga men ännu inte öppnade fabriken utanför Berlin. Så snart de sista tillstånden från myndigheter är på plats ska tillverkningen av europeiskbyggda Model Y dra i gång.

I ett internt mail till anställda hos Tesla i Tyskland bekräftas nu att leveranser av bilar börjar i mars. De Model Y som idag säljs i Europa är importerade från Teslas kinesiska fabrik vid Shanghai.

Mailet har publicerats på det tyska forumet TFF (Tesla Fahrer und Freunde, på svenska Teslaförare och vänner) och ska ha bekräftats som äkta.

Enligt mailet ska även räckvidden för Model Y öka till 56,5 mil och hos Model 3 till 62,6 mil.

På Teslas svenska sida står ”Februari 2022” som beräknat leveransdatum för Model Y, vilket då förmodligen handlar om bilar tillverkade vid Teslas kinesiska fabrik.

Även på andra sidan Atlanten går arbetet med Teslas nya fabrik i Texas framåt. Enligt sajten Electrek ska Model Y från fabriken där också börja levereras i mars. I samband med det kan vi även få se de första modellerna med Teslas nya och försenade battericeller 4680. Genom att använda sig av mindre material ska de kunna höja energidensiteten i batteripaketet och även vara billigare än dagens 2170-celler som används i Model Y och Model 3.

Natten mellan onsdag och torsdag presenterar Tesla siffror för helåret 2021. Teslas chef Elon Musk har då lovat avslöja mer om framtida tillverkning.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-01-24