Elbilen logo Meny

Tesla Model 3 Europas mest sålda bil i september

Tesla Model 3-provkörning_Foto_Tesla

Teslas senaste kvartalsrapport visade på fortsatt ökning av levererade bilar. Och det visar sig nu också i försäljningstatistiken. Den mest sålda bilen i Europa under september var nämligen Tesla Model 3.

Inte bland elbilar utan totalt – oavsett drivmedel.

24 591 Tesla Model 3 såldes i Europa under september, viket ger modellen en marknadsandel på 2,6 procent och placerar Model 3 en bra bit framför tvåan Renault Clio, som såldes i 18 264 exemplar.

I topplistan över elbilar tar Tesla även hem andra platsen med Model Y som såldes i 8 926 exemplar. I Sverige var Model Y den mest registrerade elbilen i september med 1 213 exemplar, men den europaledande Model 3 hamnade här på fjärde plats med 766 exemplar.

Det är analysfirman Jato Dynamics som presenterar siffrorna med rubriken ”Elbilsrevolutionen når en ny milstolpe”. Om siffrorna visar på ett bestående skifte i bilbranschen är ännu för tidigt att säga. Klart är i alla fall att det är första gången som både en elbil och en icke-europeisk bil toppar listan över försäljning i Europa, skriver analysfirman Jato.

Som så mycket annat just nu har också den rådande bristen på halvledare ett finger med i spelet.

– Återförsäljarna har fortfarande problem med tillgången på nya bilar på grund av chipbristen. Många konsumenter är därför ovilliga att vänta mer än ett år på en ny bil och har därför vänt sig till marknaden för begagnade bilar, säger Felipe Munoz från Jato.

Samtidigt gör statliga subventioner som miljöbonus att suget efter elbilar och laddhybrider fortsätter att öka i Europa. Biltillverkare som kan erbjuda just det klarar sig därför bättre under den rådande bristen på halvledare som hindrar produktionen på flera håll. Bland annat meddelade koncernen Stellantis nyligen att tillverkningen av elbilar får förtur i deras fabriker.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-10-26