Tesla på väg mot att bli en av Europas störst biltillverkare

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 jul 2023

Teslas fabrik utanför Berlin är upplagd för en årskapacitet på 500 000 bilar om året. Riktigt så många byggs där inte ännu. Men efter en lite velande start har produktionstakten höjts snabbt det senaste halvåret. Idag byggs 5 000 Model Y i veckan, vilket motsvarar en årsproduktion på 250 000 bilar – alltså hälften av fabrikens maxkapacitet.

Men även den är på väg att höjas till det dubbla. Fabriken Giga Berlin ska utökas för att kunna bygga en miljon bilar om året. Med det skulle Tesla bli en av Tyskland och Europas största biltillverkare. Exakt när målet ska nås är oklart och att expansion var på gång har det ryktats om under lång tid. Nu går Tesla själva ut med information kring expansionen som ska rikta sig till de boende i området. För även om lokala politiker hyllat Teslas etablering i regionen har Giga Berlin också kantats av protester. De har då framför allt handlat om mängden vatten som fabriken uppges förbruka. Tesla har själva genomfört borrningar i området för att uppdatera datan kring mängden grundvatten i marken.

Enligt Tesla återanvänds idag 65 procent av vattnet som fabriken förbrukar i dagsläget. I och med expansionen ska återanvändningen utökas vilket enligt Tesla gör att vattenförbrukningen inte kommer överstiga dagens nivåer.

Från början var det också tänkt att bygga en fabrik för batteritillverkning i anslutningen till bilfabriken vid Berlin. Planerna för det har skjutits upp och det är idag oklart om och när det blir av.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: