Tesla stuvar om: billig modell kan bli dyrare än väntat 

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 apr 2024

När Reuters för några veckor sedan rapporterade att Tesla lägger med arbetet med en billigare modell kallade Teslas chef Elon Musk det för ”lögn”. Enligt uppgifterna från nyhetsbyrån skulle Elon Musk ha beslutat att i stället fokusera på den självkörande robotaxi som väntades dela teknik med den billigare modellen. När Elon Musk kort senare meddelade att robotaxin visas den 8:e augusti minskade knappast förvirringen.

Sedan dess har det kommit allt mer uppgifter som tyder på att Tesla faktiskt skyfflat om i planeringen för mer fokus på den självkörande bilen. Under nattens presentation av årets första kvartal gav Tesla också lite mer klara besked kring vad som gäller.

Den billigare modellen, ofta kallad ”Model 2” och uppgetts få ett pris från 25.000 dollar, är inte skotad med ska inte som väntat helt baseras på en ny plattform.

”Dessa nya fordon, inklusive mer prisvärda modeller, kommer att använda delar av nästa generations plattform såväl som delar av våra nuvarande plattformar, och kommer att kunna tillverkas på samma produktionslinjer som vår nuvarande fordonsportfölj”, skriver Tesla.

I arbetet med en billigare modell har Tesla talat om ett produktionsförfarande kallat ”unboxed”. Med det byggs olika delar av bilen parallellt, något som ska spara både tid och kostnader.

Tesla uppger nu att de utan ”unboxed” kanske inte lyckas pressa priset på den billigare modellen lika mycket som väntat. Företaget vill i stället använda den produktionskapacitet som byggts upp under senare år och samtidigt kunna börja tillverka bilen under nästa år. Det är också i linje med uttalandet som Elon Musk gjorde vid ett besök i fabriken utanför Berlin tidigare i år då han sa att den billigare modellen kan tillverkas där.

Den självkörande bilen ska som innan byggas med ”unboxed”. Vad det betyder för det slutgiltiga priset på de båda modellerna återstår att se.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: