Tesla vill ha kontroll av andrahandsmarknad för Cybertruck

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 nov 2023

Den 30: november börjar Tesla leverera sin pickup Cybertruck i USA. Med tanke på att det kommit in över en miljon förbokningar borde det finnas en hel del längtande kunder där ute. Något som normalt driver upp priserna på andrahandsmarknaden.

Men den som gått i tankarna på att snabbt sälja vidare sin Cybertruck till ett högt pris kan glömma det. I köpesavtalet står det nämligen att Cybertruck inte får säljas vidare inom ett år.

I villkoren som gäller särskilt för Cybertruck står det bland annat: ”Du förstår och bekräftar att Cybertruck först kommer att släppas i begränsad mängd. Du samtycker till att du inte kommer att sälja eller på annat sätt försöka sälja Fordonet inom det första året efter ditt Fordons leveransdatum”.

Skulle det uppstå en situation där kunden måste sälja sin Cybertruck tidigare än ett år efter att bilen hämtats ut måste Tesla kontaktas för att kunna köpa tillbaka den.

Priset sätts då till det ursprungliga inköpspriset minus 25 cent per körd amerikansk mile. Skulle Tesla inte köpa tillbaka bilen kan ägaren få tillstånd att sälja sin Cybertruck till en annan person, men då först efter att det godkänts av Tesla. Den som bryter mot det döms till böter på minst 50.000 dollar samt riskerar att inte få köpa bilar från Tesla i framtiden.

Liknande regler förekommer även för modeller från andra märken. Då handlar det oftast om bilar som tillverkas och säljs i små serier. Med Cybertruck planerar Tesla däremot att sälja stora volymer. Från 2025 vill Tesla bygga 250.000 Cybertruck om året.

Om pickupen även kommer att säljas här i Sverige är däremot oklart. Tidigare har det bland annat pekats på att karossens form och styvhet då den är konstruerad i rostfritt stål inte rimmar väl med regler om skydd av gångtrafikanter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!