Till slut – tillverkningen av Volkswagen ID.7 drar igång

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 aug 2023

Tidigare i år visade Volkswagen upp sin meter långa nya flaggskeppsmodell bland elbilar ID.7. I slutet av året ska de första exemplaren börja levereras till kund och när sommarsemestern nu går mot sitt slut är dags för produktion. Volkswagen meddelar att tillverkning av ID.7 nu har dragits igång vid fabriken i tyska Emden. Förutom där ska ID.7 även byggas i Kina för den kinesiska marknaden. Först ut är en sedanversion av ID.7, men även kombin som vi fått se som konceptet ID. Spaze Vizzion ska komma.

Med ID.7 drar också tillverkningen i gång av den första elbilen från Volkswagen med den vidareutvecklade och mer effektiva drivlinan APP550. Bakom namnet döljer sig elmotor, växelriktare och ett värmesystem i en enhet. Med 286 hästkrafter är elmotorn dessutom mer kraftfull än de 204 hästkrafter som elmotorn i dagens ID-modeller har bjudit på. Samtidigt ska den mer effektiva drivlinan göra en räckvidd på upp till 70 mil på en laddning möjligt. Det handlar då om versionen med det största batteriet på 86 kWh. Hittills har Volkswagens ID-modeller haft batterier med en kapacitet på som mest 77 kWh.

En sak hänger däremot fortfarande i luften: priset. Vad Volkswagen ID.7 kostar vare sig i Sverige eller på andra marknader har ännu inte meddelats. Enligt tyska medier har Volkswagen talat om ett instegspris ”under 60.000 Euro” i Tyskland, vilket motsvarar omkring 710 000 kronor.

Strax innan sommaren meddelade Volkswagen att tillverkningen av ID.7 samt elsuven ID.4 i fabriken i Emden sattes på paus till efter semestern. Orsaken uppgavs vara att efterfrågan på modellerna visat sig vara 30 procent lägre än beräknat.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: