Tillverkningen i Gigafactory Berlin kan försenas till nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 maj 2021

Tempot vid bygget av Teslas europeiska fabrik utanför Berlin har imponerat. Men nu ser det ut som att den ambitiösa tidsplanen ändå måste stryka på foten.

Enligt branschtidningen Automobilwoche har Elon Musk, som annars drivit på projektet i rekordfart, gett personerna inblandade i bygget sex månader extra tidsplan för att hinna klart.

Tidigare var det sagt att produktionen skulle komma igång i juni eller juli år. Med den nya tidsramen borde den alltså istället starta till årsskiftet eller strax därefter.

Bygget av Gigafactory Berlin har kantats av både beundran för den snabba takten och protester från miljöorganisationer. Det har då framförallt handlat om mängden vatten som fabriken kommer behöva.

Samtidigt har allt arbete skett på egen risk för Tesla som ännu inte tilldelats officiellt bygglov.

Nyligen röt Tesla ifrån i ett öppet brev till tyska myndigheter och anklagade dem för att vara alldeles för långsamma med att ge fabriken de tillstånd som behövs. Då det handlar om en fabrik för just elbilar som bidrar till minskade utsläpp menade Tesla att den borde få specialbehandling.

En orsak till förseningen är att Tesla har ändrat och utökat sin byggansökan till att även innefatta batteritillverkningen. Det var från början oklart om det vid sidan av bland annat Tesla Model Y även skulle ske tillverkningen av batterier i Gigafactory Berlin.

Nu ser det alltså ut att bli så och det handlar då om Teslas nya batteri, det så kallade 4680. Namnet kommer ifrån storleken på cellen som är 46 millimeter bred och 80 millimeter lång. Även Teslas övriga batterier 2170 och 1865 namnges enligt samma princip.

4860-cellen ska ha högre energitäthet än sina föregångare samtidigt som batteriet ska ha lägre vikt och bli billigare att tillverka.

Enligt Automobilwoche ska de delar av fabriken som handskas med biltillverkning redan ha kommit långt. Det är alltså möjligt att produktionen av bilar drar igång i ett första skede redan i år för att sedan följas av batteriproduktion senare.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!