Toyota: Alla modeller ska kunna fås med elmotor

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

18 dec 2017

Alla Toyotas modeller kommer att kunna fås med elmotor från och med mitten av 2020-talet. Dessutom utlovar den japanska biltillverkaren ett flertal rena batteribilar samt vätgasbilar. Målet är en försäljning på 5,5 miljoner elektrifierade fordon [alltså inklusive hybridbilar, där batterierna laddas av en förbränningsmotor]. En miljon av dessa ska vara nollutsläppsfordon.

Toyota gör ingen hemlighet av att utlovade skärpningar av utsläppsgränserna runt om i världen ligger bakom beslutet. Framför allt utvecklingen i Kina innebär att Toyota måste ändra sin strategi. Minst tio rena batteribilar ska därför finnas på den kinesiska marknaden i början av 2020-talet, därefter följer lanseringar Japan, Indien, USA och Europa.

Förra veckan tillkännagav Toyota även ett samarbete med Panasonic kring så kallade prismatiska batterier. Målet är att gemensamt producera cellerna, vars kvadratiska form innebär att de går att packa tätare än cylindriska batterier.

Den japanska biltillverkarens strategi är inte unik. En rad biltillverkare har under året meddelat att alla deras modeller inom några år kommer att ha någon form av eldrift. För Volvos del handlar det om från och med 2019. I den växande skaran finns bland annat även Jaguar-Land Rover, Mercedes och den indiska biltillverkaren Mahindra.

 

Analytiker: Ingen utveckling av fossilmotorer efter 2023

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: