Toyota uppges försöka hindra snabb omställning till elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 jul 2021

Trots en något avig inställning till rena elbilar visade japanska Toyota i våras till slut upp bZ4X, ett koncept på en helt elektrisk suv. Det ska bli tillverkarens första elbil på nya plattformen e-TNGA.

Men med en planerad början av serietillverkning av bZ4X till år 2022 ser de inte ut att ha bråttom in i elbilsracet. Enligt uppgifter från amerikanska tidningen The New York Times ser det dessutom ut som att Toyota försöker minska takten på hela industrins omställning till eldrift.

Tidningen går så långt att den kallar Toyota för ”industrins starkaste röst mot övergången till eldrift” .

Tidningen rapporterar att den högt uppsatta chefen Chris Reynolds från Toyota ska ha haft hemliga möten med ledamöter från den amerikanska kongressen under de senaste veckorna.

Syftet med hemlighetsmakeriet ska vara att motarbeta president Joe Bidens planer på miljardinvesteringar till de amerikanska biltillverkarnas omställning till att bygga elbilar samt till laddinfrastruktur.

Toyota, som istället för att bygga rena elbilar varit pionjärer inom hybriddrift samt satsar på fordon med bränsleceller, känner sig helt enkelt felbehandlade av presidentens planer.

Toyota ska även ha varit delaktig i att försöka motverka enskilda delstaters möjlighet att sätta upp hårdare regler för utsläpp än vad som beslutas på federal nivå.

Avslöjande är endast ett i raden av politiska  händelser där Toyota hamnat i blåsväder. Tidigare i år visade det sig att företaget donerat stora summor pengar till republikanska politiker, inklusive flera som förnekar att klimatförändringar är vetenskapligt bevisade.

Det ser alltså ut som att Toyota börjar bli stressade av att allt fler biltillverkare, inklusive de amerikanska, snart kommer ha ett stort utbud av helt elektriska bilar. För Toyota som  har skyndat långsamt inom  området och istället satsar på hybrider och vätgas blir det då svårt att hinna med i konkurrensen.

Efter lanseringen av bZ4X 2022 ska det däremot komma fler elbilar och 2025 säger Toyota att de vill erbjuda 15 rena elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: