Tusentals läckta dokument avslöjar säkerhetsproblem hos Tesla

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 maj 2023

Tyska affärstidningen Handelsblatt har från insiders i över ett års tid fått 100 Gigabyte data innehållande över 23 000 filer med interna dokument från Tesla. Och det bjuder inte på någon smickrande läsning.

Innehållet i dokumenten sträcker sig från bevis för bristande skydd av personlig data från kunder, anställda och partners över strul vid tillverkningen av Cybertruck till problem med Teslas självkörande funktioner Autopilot.

Läckan ska visa på omkring 4 000 klagomål från kunder om att bilen accelererat eller bromsat på egen hand och försatt de åkande i fara.

Teslas självkörande funktioner har under en lång tid varit ett ämne för diskussion. Framför allt i USA där det går att anmäla sig för att testa en betaversion av Teslas utökade ”Full Self Driving” på allmänna vägar. Den amerikanska myndigheten för trafiksäkerhet, NHTSA, har tidigare också startat en utredning av systemet efter olyckor mellan bilar från Tesla och utryckningsfordon.

Något som kan bli en dyr historia är att läckan visar hur Tesla inte skyddat personlig data som e-mailadresser, bankinformation och löner för över 100 000 anställda. Enligt Handelsblatt har insiders hos Tesla visat reportrar på tidningen hur de kan komma åt data om personer som egentligen måste vara skyddad.

Tyska myndigheter har redan tagit sig an frågan kring personuppgifter för att undersöka om det bryter mot EU:s dataskyddslag GDRP.

I veckan dömdes Meta, som äger bland annat Facebook och Instagram, att böta 1,2 miljarder Euro för att ha sparat information om europeiska kunder på servrar i USA.

Handelsblatt har lanserat en tjänst på sin sida (på tyska) där anställda och kunder hos Tesla kan kontrollera om deras data finns med i läckan.

Tesla säger till Handelsblatt att de misstänker att en missnöjd tidigare anställd ligger bakom läckan. Det har då skett i strid mot sekretessförpliktelser och enligt tyska medier planerar Tesla rättsliga åtgärder mot personen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: