Uppåt för VW – så mycket ökar elbilarna

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 okt 2023

Från Volkswagen har det den senaste tiden kommit flera nyheter om minskad tillverkning av elbilar. Det ser helt enkelt ut som att koncernen hade räknat med mer efterfrågan än vad som var fallet. Men det är inte samma sak som att tillverkningen gått på halvfart.

För när Volkswagen släpper siffrorna för januari till september visar de att försäljningen av elbilar ökade med 45 procent, jämfört med samma period förra året. I rena siffror handlar det om 531.500 elbilar från koncernens olika märken som innefattar Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda och Seat/Cupra.

VW ID.4 är koncernens storsäljare bland elbilar – som nu uppdateras med ny elmotor.

Siffrorna för Volkswagen ID.4 och ID.5 slås ihop som en modell och det var den mest sålda elbilen med 162.100 exemplar. På andra plats hamnar Volkswagen ID.3 med 90.500 sålda exemplar och först på tredje plats knuffas märket Volkswagen undan av koncernsyskonet Audi Q4 e-tron med 77.900 sålda exemplar.

Att koncernens elbilar inte går så bra på den kinesiska marknaden känner vi till sedan tidigare. Volkswagen ska därför börja utveckla modeller för Kina tillsammans med kinesiska Xpeng, Audi har inlett ett samarbete med SAIC.

Därför är det ingen överraskning att ökningen av elbilar på den kinesiska marknaden var endast 4 procent, jämfört med året innan. Bättre gick det då i Europa och USA, där försäljningen av elbilar ökade med 61 respektive 74 procent under årets nio första månader.

Sett till antal är Europa Volkswagenkoncernens viktigaste marknad för elbilar. Av de 531.500 elbilar som såldes globalt från januari till september såldes 341.100 av dem i Europa. Det motsvarar 64 procent av den globala försäljningen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: