Uppgift: Nio vill ta över fabrik från Audi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 sep 2024

Minskad efterfrågan på Audi Q8 e-tron har gjort att det stormar kring tillverkarens fabrik utanför Bryssel. Det är den enda modell som tillverkas där och Audi överväger nu att stänga fabriken. Något som lett till häftiga protester och att medarbetare där gömt nycklar till färdiga bilar som då inte kunnat levereras.

Men kanske kan de 3.000 anställda i fabriken fortsätta att bygga elbilar, och då åt Nio. Enligt uppgifter från den belgiska tidningen De Tijd intresserar sig Nio för att köpa fabriken från Audi. Ett erbjudande ska vara på gång att skickas in till Audi, eventuellt redan den här veckan.

I fabriken vid Bryssel byggs endast Audi Q8 e-tron som inte säljer som planerat.

Nio tillverkar i dag sina bilar i Kina inom ett samarbete med tillverkaren JAC. En orsak till att märket intresserar sig för Audis fabrik i Belgien kan vara för att undgå de eventuella strafftullar som EU snart ska rösta om på elbilar tillverkade i Kina. För tillfället är de endast preliminära, men om de införs permanent senare i höst beläggs Nios bilar med 20,8 procent strafftull utöver den redan gällande importtullen på 10 procent.

Nios senaste elsuv EL8 är en modell som eventuellt kan tillverkas i Audis nuvarande fabrik.

Flera kinesiska tillverkare har den senaste tiden öppnat för att börja bygga elbilar i Europa. När det kommer till Nio har det däremot hittills inte kommit några tydliga signaler på att det är något som planeras. Men enligt de belgiska medieuppgifterna ska en delegation från Nio nyligen ha besökt Audis fabrik vid Bryssel.

Skulle Nio köpa fabriken kan de ta över den i slutet av nästa år när tillverkningen av Audi Q8 e-tron är planerad att avslutas. Audi har tidigare lyft fram sin begiska fabrik som ett föredömme där tillverkningen sker koldioxidneutralt, bland annat tack vare 37.000 kvadratmeter solceller på taket som bidrar med grön el. Sedan tidigare har Nio en fabrik i Ungern där de tillverkar sina Power Swap-stationer för att byta batteri i stället för att ladda.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: