Uppgift: Smart #6 med 60 mils räckvidd ska utmana Polestar 2

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 jan 2024

Enligt sättet att räkna hos Smart följs #1 av #3 – som nu ser ut att följas av #6. I alla fall enligt ännu inte bekräftade rykten från spanska motor.es om vad som blir nästa modell för nya, eldrivna Smart som är ett samarbete mellan Mercedes och Volvos ägare Geely.

Till skillnad från de tidigare två uppges nummer 6 bli en sedan eller crossover i samma stil som Polestar 2 med en räckvidd på upp till 60 mil. Smart #6 uppges också erbjudas med en eller dubbla elmotorer samt en prestandaversion från BRABUS och ska använda ett LFP-batteri.

Några källor hänvisas det däremot inte till. Eventuellt kan en sedanmodell från Smart komma att dela teknik med koncernkollegan Zeekr och deras senaste modell 007. Också det är en sedan som i alla fall på pappret kommer med imponerande prestanda. Den bakhjulsdrivna instegsversionen av Zeekr 007 kommer med 422 hästkrafter och ska klara 0-100 km/h på 5,4 sekunder. Utöver det erbjuds fyrhjulsdrift och 646 hästkrafter. Med det görs sprinten från stillastående upp till 100 km/h på endast 2,8 sekunder.

Zeekr 007  byggs på plattformen PMA2+ som har utvecklats i samarbete med Volvo – och även borde finnas tillgänglig för Smart. Den kommer bland annat med 800-voltsteknik för att kunna ladda riktigt snabbt. Exakt hur snabbt har ännu inte meddelats, men enligt Zeekr ska 007 kunna ladda från 10 till 80 procent på endast 15 minuter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!