Uppgift: VW jobbar på ID.9 med 80 mils räckvidd

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 okt 2023

Med den nya elbilsplattformen SSP och flaggskeppsmodellen Trinity lovar Volkswagen sedan flera år en betydligt mer avancerad elbil än vad vi hittills sett från den tyske tillverkaren. Lanseringen av både SSP och Trinity har däremot skjutits upp från 2026 till tidigast 2028.

Men nu kommer det uppgifter från spanska motor.es om att Volkswagen är på väg att lansera något utöver det vanliga redan tidigare än så. En toppmodell kallad ID.9 sägs vara på gång med lansering till 2027.

ID.9 ska använda sig av Volkswagens vidareutveckling av dagens elbilsplattform, MEB+. Enligt motor.es har ”interna källor bekräftat” att Volkswagen arbetar på ytterligare en vidareutveckling av MEB+ som ska användas till ID.9.

Tekniskt kommer modellen alltså lägga sig en bra bit över dagens ID.7. Men till skillnad från ID.7 handlar det inte om en sedanmodell. ID.9 uppges i stället vara en över fem meter lång crossovermodell.och vara fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer. ID.9 sägs få över 300 hästkrafter och det ska gå att stänga av den främre motorn för att öka räckvidden.

Den anges till 80 mil tack vare ett stort batteri som ska vara på hela 120 kWh. Det är en bra bit större än hos dagens ID-modeller. I dagsläget går de att få med som mest en kapacitet på 77 kWh. Bland annat ID.7 ska senare även erbjudas med ett batteripaket på 86 kWh för en räckvidd på upp till 70 mil.

Uppgifterna måste tas med en nypa salt då det inte nämns någon källa. Projektet Trinity presenterades först som en slank och stor sedanmodell, men ska under Volkswagens nya ledning ha gjorts om till att bli en crossovermodell. Om det i själva verket är den som blir ID.9 och släpps först tidigast 2028 återstår att se.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: