”Vansinnig” efterfrågan kan tvinga Tesla till beställstopp

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 maj 2022

Stigande intresse för eldrift i kombination med statliga subventioner och höga bensinpriser får allt fler att välja elbil. Så många att tillverkarna inte hänger med.

Volkswagen meddelade förra veckan att alla elbilar som koncernen tillverkar i år redan är slutsålda. Även Renault fick tidigare i år att sluta ta emot beställningar av nya modellen Mégane E-Tech på flera marknader.

Och det är något som även Tesla i alla fall tillfälligt kan tvingas till. Tesla har till skillnad från de flesta andra biltillverkare kommit lindrigt undan den rådande bristen på halvledare och andra komponenter.

De senaste kvartalsrapporterna har visat på en ständig ökning av både tillverkade och levererade bilar. Förra året levererade Tesla 936 000 bilar och under det här årets första tre månader var siffran 310 048 stycken.  

Men det räcker uppenbarligen ändå inte. Om leveranstiderna närmar sig ett år överväger Teslas chef Elobn Musk att ”begränsa eller helt enkelt sluta” ta emot beställningar för vissa modeller.

– Efterfrågan överstiger nu produktionen i en vansinnig takt, sa Teslas chef Elon Musk under en konferens anordnad av tidningen Financial Times.

Uttalandet riktar sig främst till den amerikanska marknaden där leveranstiderna för Model Y Long Range precis har skjutits upp till början av nästa år. Även här hos oss ökar efterfrågan på Teslas bilar. I mars var Tesla Model 3 återigen Europas mest registrerade bil.

För svenska kunder som beställer en Model Y idag anger Tesla en beräknad leverans till mellan augusti och oktober i år. Det gäller både för Model Y Long Range och de tysktillverkade Model Y Performance som precis anlänt till Sverige.

För Model 3 måste du vänta till början av nästa år innan leverans, så länge beställningen inte gäller toppversionen Model 3 Performance. För den anges leverans till hösten.

De nya versionerna av Model S och Model X kan ännu endast beställas av kunder i USA.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!