Vi intervjuar Fiskers grundare om Ocean och nästa modell Pear

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 feb 2023

Fisker Ocean är på väg till svenska kunder och går allt som planerat inleds leveranser under tidig vår i år. På helgens elbilsmässa eCarExpo i Stockholm hade modellen Sverigepremiär och på plats för att presentera den var märkets grundare själv, den danske bildesignern Henrik Fisker.

Elbilen fick en pratstund med honom där han bland annat berättar varför han tycker att svenskar ska köpa just hans elsuv.

– Det är världens mest hållbara elbil med rekordlång räckvidd till ett väldigt konkurrenskraftigt pris från 450 000 kronor, var bara några av hans argument.  

Utöver det fick vi även några inblickar i nästa bil han jobbar på, Pear. Namnet är en akronym för Personal Electric Automotive Revolution. Och med den vill Fisker kunna pressa priset ytterligare och lansera en elbil med ett pris från 300 000 kronor.

Något han är helt övertygad om att det också blir priset för bilen.

– Vi är redan mitt uppe i utvecklingen av den bilen och designen är spikad.  Vi kommer lyckas med det genom att helt omvärdera vad en bil är och varför de byggs som de byggs. Till exempel har vi inte handskfacket där det brukar vara utan i stället en bricka. Vad vi kollar på med Pear är just den typen av saker, som ”behöver vi verkligen det här?”, säger han.

Enligt Henrik Fisker handlar det inte bara om att reducera bilen för att kunna sänka tillverkningskostnaderna. Det ska också vara ett ifrågasättande av om saker som vi sett i bilar de senaste 50 åren verkligen behövs när vi idag lever på ett annat sätt än när funktionerna infördes.

– Vi lever helt andra liv idag, så varför är inte också bilarna på ett annat sätt? Vi försöker ifrågasätta allt kring hur vi ser på en bil idag, säger han och lägger till ”framför allt vad gäller kostnader”.

Se hela intervjun här:

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!