Inte bara bilar för rika – Lucid teasar billigare modell

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 jan 2024

Lucid Air säljs inte här så något svenskt pris på den lyxiga sedanen vet vi inte. Hittills säljs den endast i USA, Tyskland och Nederländerna och priset där börjar på 109.000 euro, alltså omkring 1,2 miljoner kronor. Nästa modell är elsuven Gravity, som också den blir lyxig, men Lucids grundare Peter Rawlinson har sagt att företaget vill bredda sig.

– Jag gör inte det här för att bygga dyra bilar som bara rika har råd med, sa han i en intervju med amerikanska ABCNews förra året och menade att världen behöver elbilar som kostar 25.000 dollar.

Riktigt så lågt är Lucid Motors ännu inte redo att pressa priset. Men en modell med en prislapp på 50.000 dollar, alltså drygt 500.000 kronor, är något de de jobbar på. Det bekräftades under en presskonferens i samband med att fabriken i Arizona utökades. Under den visades en bild på en övertäckt bil som ser ut att vara en suv.

Under skynket antas en billigare modell från Lucid dölja sig.

Några detaljer bjöds vi inte på mer än att Lucid Motors arbetar på projektet de döpt till ”Project Midsize”. Det ska handla om en familjebil tänkt att bli en volymmodell och konkurrera med Teslas storsäljare Model Y.

Enligt Peter Rawlinson har Lucid Motors ett trumfkort kot konkurrenterna i form av sin energieffektiva teknik. Med det går det enligt honom att erbjuda elbilar med mindre batterier som ändå har en acceptabel räckvidd – något som sänker kostnaden.

– Batteriet är den dyraste delen i en elbil. Så om du kan köra en viss sträcka med mindre batteri kan du göra bilen billigare än någon annan, sa Peter Rawlinson.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: