Vindkraft till havs kan täcka Sveriges årliga elbehov

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 feb 2022

I takt med elektrifieringen av industrin väntas elkonsumtionen öka. För att då också öka andelen förnyelsebar energi vill regeringen satsa på havsbaserad vindkraft.

Miljöminister Annika Strandhäll presenterade idag planerna på en snabb utbyggnad i Bottniska Viken, Östersjön och Västerhavet. Med vindkraftverk på plats skulle det där kunna produceras mellan 20 och 30 TWh per år.

– Det här ett viktigt steg för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen och skapa framtidens gröna jobb. Industrin skriker i dag efter havsbaserad vindkraft. Nu skyndar vi på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft genom att peka ut ett antal lämpliga områden långt ute till havs, sa miljöminister Annika Strandhäll.

Energimyndigheten får också i uppdrag att komma med förslag på andra platser för fortsatt utbyggnad av vindkraft långt ute till havs. Enligt regeringen ska det handla om en elproduktion på ytterligare 90 TWh per år.

– I dag pekar vi ut områden som möjliggör havsbaserad vindkraft på 20-30 TWh årligen. Samtidigt tar vi ytterligare steg för att möjliggöra en total elproduktion från havet som motsvarar 120 TWh, det vill säga nästan lika mycket el som hela Sverige använder på ett år idag, sa energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar och lade till:

– Vi ska ha mycket el, billig el, snabbt.

Från vindkraftbranschen finns det ett stort intresse för utbyggnad till havs. Svenska kraftnät har tidigare fått in ansökningar för havsbaserad vindkraft med en total årsproduktion på 500 TWh.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: