Volkswagen slår produktionsrekord i elbilsfabriken

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 nov 2022

Om Volkswagens nya planerade elbilsfabrik blir av är oklart. Men i den redan befintliga elbilsfabriken i östtyska Zwickau går produktionen på högvarv – och slår nya rekord.

Under en arbetsvecka, från måndagen 7:e till fredagen den 11:e november, tillverkades i genomsnitt 1 400 elbilar om dagen. När veckan var slut hade 7 100 elbilar rullat av bandet, vilket är fler än någon annan vecka tidigare.

– Detta är en mycket bra prestation av hela teamet och ett unikt rekord, eftersom så stora mängder inte ens var tekniskt möjliga före omvandlingen, säger Robert Janssen som är chef för teknik och logistik vid fabriken.

Med ”omvandlingen” menar han att den 1,8 miljoner kvadratmeter stora fabriken där en gång i tiden Östtyska plastbilen Trabant byggdes har ställts om till att endast bygga elbilar.

Förra året infördes där ett tredje skift med målet att kunna tillverka 1 400 bilar om dagen. Något som fabriken nu alltså kommit upp i.

– Jag tackar kollegerna som på ett imponerande sätt visar hur vi fortsätter att driva på omvandlingen av Volkswagen med snabbhet och hög kvalitet, kommenterade chefen för märket Volkswagen, Thomas Schäfer, rekordet.

Volkswagen har, precis som de flesta andra tillverkare, det senaste året dragits med mer eller mindre långa leveranstider. Tidigare i år började elsuven ID.4 även tillverkas i ytterligare en fabrik i västra Tyskland.

Nyligen meddelade Volkswagen att de levererat 500 000 exemplar av elbilar på den aktuella plattformen MEB.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: