Volta Trucks och Cake samarbetar för utsläppsfria transporter

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 nov 2022

Svensk-brittiska Volta Trucks står i startgroparna för att börja tillverka den eldrivna lastbilen Volta Zero. Knappt 9,5 meter lång, en räckvidd på 20 mil och planerad i tre versioner på mellan 7,5 och 16 ton är den främst tänkt för urbana leveranser i stadsmiljö.

För att verkligen kunna leverera hela vägen fram även på trånga gator har Volta inlett ett samarbete med svenska Cake som tillverkar eldrivna motorcyklar och mopeder.

Tanken är att lastbilen Volta Zero blir ett rullande lager varifrån tvåhjuliga fordon från Cake hämtar varor. Genom det vill de båda företagen både minska utsläpp och ta upp mindre plats i städer. Samtidigt beskrivs det som ett framtidssäkraft leveranskoncept.

– Det är hög tid att världens ledande e-handelsvarumärken ser över verkligt framtidssäkra koncept. Eftersom de nuvarande sista-milen-leveranskedjorna snart kommer att förbjudas i många storstäder runt om i världen, säger Stefan Ytterborn som är vd hos Cake.

Konceptet ska testas av H&M i Paris under början av nästa år. Om även andra städer och företag kommer längre fram nämns inte.

Volta Zero byggs hos Steyr i Österrike och de första leveranserna till kund ska ske innan årsskiftet. Förra året lade logistikjätten DB Schenker en order på 1 470 exemplar av Volta Zero. 2025 räknar Volta Trucks med att sälja 27 000 fordon om året.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: