Volvo och Daimler tillverkar nu egna bränsleceller

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 jun 2024

När Volvokoncernen tillsammans med Daimler Truck 2021 lanserade det gemensamma bolaget Cellcentric var ambitionen hög från start. Tillsammans skulle de båda bolagen utveckla bränsleceller med målet att bli en global ledande tillverkare.

Protoyper av vätgasdrivna lastbilar med bränsleceller har vi fått se från både Volvo och Daimler. Men ännu dröjer det några år innan de börjar rulla på vägarna. Nu tas ett viktigt steg inom samarbetet när Cellcentric meddelar att de fått igång pilottillverkning av bränsleceller. Med det lämnar projektet utvecklingsstadiet för att gå vidare mot tillverkning.

Pilotanläggningen hittas nere i Tyskland där det nu genomförs tester för att skala upp produktionen till serietillverkning. Förutom att användas i de egna lastbilarna och bussar är tanken att systemen med bränsleceller ska säljas även till andra tillverkare.

– Bränslecellstekniken är nu en beprövad lösning för utsläppsfria långväga tunga godstransporter. Den har dock ännu inte producerats i industriell skala. Det är dock just detta som är nyckeln till att uppnå skalfördelar, optimera den totala ägandekostnaden och ge Cellcentric en solid konkurrensposition på lång sikt, säger Lars Johansson som är kommersiell chef hos Cellcentric.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!