Volvo uppdaterar eldrivna lastbilar – så lång blir räckvidden

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 jun 2023

Sedan den första eldrivna lastbilen FL Electric från Volvo Lastvagnar lanserades 2019. Sedan dess har tillverkaren breddat sitt program som nu även innefattar modellerna FH, FM och FMX.

Nu kommer en uppdatering av de båda medeltunga modellerna FL och FE Electric. Uppdateringern handlar om möjligheten att få större batteripaket än idag – och med det längre räckvidd. Batteripaketen i båda modeller går att konfigurera efter behov. För FL handlar det om mellan 3 och 6 paket, hos FE 3 eller 4 stycken. Enligt Volvo ökas nu energikapaciteten i de tidigare paketen på 66 kWh med 42 procent, vilket betyder att de nu är på knappt 94 kWh.

Med det kan FL ha ett totalt batteripaket på 565 kWh som ger lastbilen en räckvidd på upp till 45 mil. För FE blir det en räckvidd på upp till 27,5 mil med ett batteripaket som kan ha en kapacitet på 375 kWh.

– Med en räckvidd på upp till 450 km är våra elektriska lastbilar redo att ersätta våra kunders diesellastbilar, säger Jessica Sandström som är global produktchef hos Volvo Lastvagnar.

Systemet med anpassningsbara batteripaket gör att kunder kan välja mellan mängden last och räckvidd. För varje batteripaket som tas bort ökar nyttolasten med 500 kilo. Men då minskar naturligtvis också räckvidden.

– För vissa kunder är det viktigare att få extra lastkapacitet än att maximera räckvidden. Vi jobbar tätt ihop med våra kunder för att de ska kunna välja den bästa lösningen för sina uppdrag, säger Jessica Sandström.

De uppdaterade FL och FE Electric ska börja levereras under hösten.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!