Volvo utökar produktionen av EX30

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 okt 2023

Volvo har från början varit tydliga med att deras senaste elsuv EX30 är en viktig lansering. Volvos minsta suv någonsin med ett pris i Sverige från 429.000 kronor ska spela en avgörande roll i att få upp volymerna av sålda elbilar.

Något de också räknar med att den kommer att göra. För nu meddelas att tillverkningen av EX30 utökas till Volvos fabrik i agent, Belgien. Tidigare har det hetat att all tillverkning av EX30 ska ske i Kina, där modellen började byggas tidigare i höst. Men från 2025 kommer också europeiskt tillverkade EX30 rulla ut på vägarna.

Vid fabriken i Gent bygga redan idag Volvos två nuvarande eldrivna modeller XC40 och C40. Den har en kapacitet på 135 000 bilar per år och redan förra året presenterades målet att hälften av bilarna som byggs där ska vara helt eldrivna.

Med tillverkning av EX30 i Belgien kan Volvo också slippa undan eventuella strafftullar på elbilar från Kina som importeras till EU.
Kommissionen har inlett en undersökning kring om elbilar från Kina drar nytta av statliga subventioner där, något som anses snedvrida konkurrensen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: