VW gör plats för elbilar – slutar tillverka Polo efter 40 år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 sep 2024

De tre koncepten Volkswagen ID.2all, Cupra Raval och Skoda Epiq visar alla hur de tre märkena inom Volkswagenkoncernen tänker sig sina mindre och billigare elbilar. Prislappen ska hamna på från 25.000 euro, omkring 280.000 kronor, och lansering väntas ske nästa år. Vissa av dem även i hgbyggt utförande som kompaktsuv, något i alla fall Volkswagen har bekräftat kommer som ID.2all SUV som vi fått se en teaser av som på bilden ovan.

Gemensamt för alla modeller är att de ska tillverkas hos Seat/Cupra i Spanien. Förberedelserna för det är i full gång vid fabrikerna i Barcelona och Pamplona. Något som bland annat betyder att en era nu går i graven. Efter 40 år läggs nu tillverkningen av Volkswagen Polo ned vid Seat:s fabrik i Pamplona. Från 2026 ska fabriken tillverka två eldrivna kompaktsuvmodeller. Den ena av dem är ID.2all SUV och den andra uppges vara från Skoda.

Volkswagens koncept ID.2all har en hel del likheter med dagens Polo.

När konceptet Volkswagen ID.2all visades var det mycket som påminde om senaste generationsens Polo. Längden på 4,05 meter är närmast identisk, men tack vare att den byggs som elbil på plattformen MEB Entry kommer det finnas mer plats på insidan jämfört med hos Polo. Bland annat rymmer bagaget 490 liter. ID.2all ska däremot inte byggas i Pamplona, utan vid fabriken utanför Barcelona tillsammans med Cupra Raval.

Och helt lägger Volkswagen inte ned sin långkörare Polo. Tillverkningen av den kommer att fortsätta i Sydafrika.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: