VW uppges söka samarbete med Renault för billig elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 dec 2023

Förra hösten visade Volkswagen med ID.2all sitt koncept på en elbil från 25.000 Euro. Den ska komma 2025, men redan under premiärkvällen avslöjade Volkswagens chef Thomas Schäfer att de jobbar på en ännu billigare elbil med ett pris från 20.000 euro.

– Det är den verkliga Champions League-klassen att lyckas med det. Men jag ser det som vår plikt som Volkswagen att utveckla en sådan bil, sa Thomas Schäfer till Elbilen då.

Konceptet ID2all, VW:s elbil från 25.000 euro.

Något han också medgav är en väldigt svår uppgift och att de kan tänka sig samarbete med en annan tillverkare vid utvecklingen. Eventuellt med konkurrenten Renault. För enligt uppgifter till tyska Handelsblatt sker det nu samtal mellan Volkswagen och Renault kring ett samarbete med en plattform för att bygga upp till 250.000 billigare elbilar om året.

Enligt tidningen Handelsblatts uppgifter ska samtalen befinna sig i ett tidigt skede. Volkswagen har avböjt att kommentera saken. Från Renault har det kommit ett uttalande om att samarbeten är nödvändigt för att lyckas med små och billigare elbilar.

Renault 5 kommer nästa år och får också den ett pris från 25.000 euro.

Renault har under flera år haft en tydlig strategi för att ta fram billigare elbilar. Med den övergripande omställningen ”Renaulution” lanserade Renaults chef Luca de Meo 2021 en strategi för att göra tillverkaren mer eldrivet, mer digitalt och mer lönsamt.

Renault 5 ska lanseras nästa år med en prislapp från 25.000 euro, eller omkring 280.000 kronor. Den använder plattformen AmpR Small, som bland annat återanvänder mycket av tekniken hos dagens Renault Clio för att pressa priset.

Blir nya eldrivna Twingo grunden även för en billigare elbil från Volkswagen?

Det eventuella samarbete mellan Volkswagen och Renault handlar däremot nog om tekniken som Renault ska använda för att lansera en ny eldriven version av småbilen Twingo 2026. Den uppges få ett pris från just 20.000 euro, omkring 230.000 kronor, och ska även ha en effektiv drivlina med låg förbrukning på endast 1 kWh per mil.

För några veckor sedan kom det också uppgifter om att Volkswagen förlägger utveckling av billigare elbilar till Kina, där fyra modeller ska lansera från 2026.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!