Elbilen logo Meny

XBUS – elektrisk lättviktsbuss som kan byggas om efter behov

Redan 2018 visade det tyska förtaget ElectricBrands upp sitt koncept eBussy, en elektrisk minibuss som även kan byggas om till bland annat transportbil, pickup och cabriolet.

När företaget nu visar upp en färdig prototyp har den bytt namn till XBUS, men principen är densamma.

Med sitt tydliga ”ansikte” präglat av rund belysning för den inte helt oväntat tankarna till en klassisk folkabuss i litet format.

Modellen är uppbyggd kring en anpassningsbar princip inte helt olik Lego och utgörs av en 3,65 meter lång grundkonstruktion varpå det går att montera åtta olika bitar för önskat resultat.

Som bas går det att välja mellan City med en höjd på 1,96 meter eller Offroad med en total höjd på 2,02 meter. Ovanpå basen går det sedan att anpassa efter behov, men oavsett vad som hamnar där överstiger fordonets vikt aldrig 600 kilo.

Modulerna ska även gå att byta på egen hand, ”allt som behövs är fyra händer” skriver företaget. Därför ska det gå att använda XBUS som transportbil i veckan och campingbuss på helgen.

Att bygga ett så lätt fordon som möjligt är en av grundidéerna med XBUS.

Med så låg vikt krävs det inget stort batteri och även det är modulärt uppbyggt. I steg om 1,25 kWh går det att anpassa från 10 till max 30 kWh.

Det låter lite, men ska ändå ge en räckvidd på mellan 10 och 60 mil, beroende på batteristorlek och utförande. Förbrukningen ska ligga på mellan 0,5 och 1 kWh per mil.

Snabbladding har den däremot inte, men behövs kanske inte heller. Från ett vägguttag tar det mellan tre och fem timmar att ladda fullt. Hur lång tid det tar med en laddbox får vi inte veta, men ElectricBrands säger ”betydligt snabbare”.

Det ska även gå att byta batteri istället för att ladda, något som passar till principen om en anpassningsbar buss, och ElectricBrands planerar att bygga stationer för det.

Utöver det vill ElectricBrands även erbjuda solceller på karossen som de menar ska kunna ge upp till 20 mils extra räckvidd – vid riktigt soligt väder.

XBUS ska börja byggas i norra Tyskland 2022 och priset ska hamna under 200 000 kronor.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-07-09