Zeekr 001 tar sig in i Guinness Rekordbok

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 aug 2022

Det finns många rekord att slå med en bil. Det mest självklara är naturligtvis att vara snabbast runt en viss bana. I andra fall kanske det handlar om att köra längst eller varför inte högst.

Geelys elbilsmärke Zeekr valde i stället något annat när de ville ta sig in i Guiness Rekordbok. Och då passade man även på att slå inte bara ett utan två rekord med märkets första modell Zeekr 001.

I det ena fallet handlade det om den snabbaste sladden, eller driften, någonsin med en elbil. Den sportiga coupesuven med dubbla elmotorer och 536 hästkrafter lyckades lägga upp en sladd över vägbanan i en hastighet av 207, 996 km/h. Bilens topphastighet anges till

Världsrekordet för drifting – oavsett drivlina – har idag Nissan GT-R och föraren Masato Kawabata med en hastighet på 304 km/h.

Den andra grenen som Zeekr 001 lyckades ta sig in i Guiness Rekordbok med var snabbaste körning på konbana med elbil. Zeekr 001 körde slalom mellan 50 uppställda koner och kom i mål på 49,05 sekunder. Om det fanns ett rekord att slå sedan tidigare är oklart.

Zeekr 001 är delvis utvecklad hos Geely i Göteborg och började säljas förra året i Kina. Där går det att välja mellan ett batteri på 86 kWh för 52 mils räckvidd eller ett större på 100 kWh för 70 mils räckvidd, enligt den kinesiska körcykeln. Priset i Kina börjar på från omräknat 400 000 kronor och redan i mitten 2021 var det årets produktion slutsåld.

2023 år ska märket lanseras i Europa, men ännu har det inte meddelats om då även Sverige finns med i planerna.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: