Annons:

Zeekr Mix redo för lansering i Kina

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 okt 2024

Volvo och Polestars koncernsyskon Zeekr har en stark koppling till Göteborg, där mycket av design- och utvecklingsarbetet sker. Ändå har märket flera modeller som hittills endast säljs i Kina och nu är ytterligare en på väg att lanseras där. Det handlar då om MPV-modellen Mix, en rymlig bil med runda former som först visades upp under bilsalongen i Peking i april.

Enligt kinesiska medieuppgifter väntas Zeekr Mix lanseras där nu i oktober. Lyxiga minibussar är ett växande segment i Kina där Zeekr redan säljer sin Zeekr 009, som även finns som en Volvo under namnet EM90. Med en längd på 4,7 meter är Zeekr Mix däremot mindre än den över 5 meter långa Zeekr 009. Mix är också först ut på en vidareutveckling av Geelykoncernens elbilsplattform SEA som på sikt är tänkt att kunna användas för självkörande taxibilar. Hur det ser ut med de självkörande funktionerna hos Zeekr Mix är oklart, men modellen är i alla fall utrustad med en Lidar-radar som syns i puckeln ovanför vindrutan.

Zeekr Mix ställdes nyligen ut på en mässa i Frankfurt. Ett tecken på att den är på väg hit?

Zeekr Mix är bakhjulsdriven med en elmotor som har en effekt på 310 kW (422 hästkrafter) och har ett batteri på 77 kWh. Enligt den kinesiska körcykeln ska det ge bilen en räckvidd på 55 mil. Det har inte bekräftats om Zeekr Mix kommer till Sverige. Men nyligen kom tecken på att en lansering i Europa därpå gång. Under mässan Automechanika i Frankfurt förra månaden var Zeekr på plats med bland annat Mix, samt sitt egenutvecklade och snabbladdande LFP-batteri.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: