32,5 procent verkningsgrad – ny solcell slår rekord i effektivitet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 dec 2022

Årets mörkaste dag är precis avklarad och vi går mot ljusare tider. Just de här veckorna på året kommer solceller knappast upp i sin peakeffekt. Desto mer välkommet då att forskare vid Helholtz-Zentrum Berlin precis de nu presenterar nya solceller med ett nytt rekord vad gäller verkningsgrad.

Det anger hur mycket av energin i solens strålar som omvandlas till elektricitet. Dagens kiselbaserade solceller har en verkningsgrad på upp till 22 procent. Med en så kallad tandemcell som kombinerar kiselbaserade celler med ett lager perovskitceller ovanpå har forskarna där kommit upp i en verkningsgrad på 32,5 procent.

Verkningsgraden har bekräftats av andra institut de nya solcellerna är med det mer effektiva än det tidigare rekordet på 31,3 procent.

En så kallad tandemcell utgörs av flera lager celler som fångar upp fler delar av solljuset

Att lägga till ett halvgenomskinligt lager baserat på mineralen perovskit ses sedan flera år som ett av de mest lovande teknikerna för mer effektiva solceller. Med det kan solcellerna fånga upp andra våglängder hos solljuset som annars går förlorade.

I det här faller används det övre lagret med perovskitceller för att fånga upp blått ljus och den nedre, kiselbaserade cellen för rött och infrarött ljus.

Enligt Bernd Brech, chef för Helholtz-Zentrum Berlin, kan deras nya tandemcell mäta sig med resultat som tidigare endast var möjligt att komma nära med betydligt dyrare solceller.

Även om tekniken befinner sig på forskningsstadiet finns det redan intresse från en schweizisk tillverkare av solceller att sätta den nya tandemcellen i produktion.

Här kan du också läsa mer om att ladda din elbil med egna solceller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!