450 miljarder räcker inte – Mercedes ökar satsning på elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jul 2023

Under en strategidag bekräftade Mercedes sina planer för vägen framåt för omställningen till eldrift. Tre nya plattformar för eldrivna modeller från mellanklass upp till transportbilar lanseras till 2025. För att säkra tillgången till batterier till dem ska Mercedes tillsammans med partners bygga åtta batterifabriker på olika håll i världen.

2030 ska Mercedes endast sälja eldrivna modeller – i alla fall på marknader där förutsättningarna tillåter det, som företaget har formulerat saken. Men för tillfället går försäljningen av eldrivna modeller under förväntan. Under årets första sex månader stod elbilar för omkring 10 procent av försäljningen. På den viktiga marknaden Kina visar nya siffror från tyska tidningen Handelsblatt att Mercedes sålde endast 6 900 elbilar mellan januari och maj. Tidigare i år tänjde Mercedes också på målet om när elbilar ska stå för 50 procent av försäljningen. Tidigare har det hetat ”vid mitten av decenniet”, vilket tolkats som 2025. Mercedes slog däremot fast att det handlade om 2026.

Trots det – eller kanske just därför – ökar Mercedes nu satstningen på elbilar. Summan på 40 miljarder Euro, omkring 450 miljarder kronor, som redan öronmärkts för utveckling av elbilar kan enligt Mercedes svenska chef Ola Källenius komma att höjas.

– Vi höjer insatsen, säger Ola Källenius till Handelsblatt och menar att alla andra alternativ vore ”farliga”.

Under strategidagen motiverade den svenske chefen satstnigen med att takten för övergången till elbilar ökar. Framför allt i de lyxigare segmenten, där Mercedes som bekant hör hemma och dessutom vill fokusera allt mer på i framtiden och med elbilar.

– Brytpunkten närmar sig och vi kommer att vara redo när marknaderna går över till helt eldrivna bilar, sa Ola Källenius.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!