Teslas tidiga julklapp: Full autonomi från och med nu – typ

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

20 okt 2016

Alla bilar som Tesla producerar är förberedda för full autonomi. Elbilstillverkaren hoppar över Level 4 (steget under helt självkörande bilar) och lanserar Level 5,  avslöjade vd:n Elon Musk på en presskonferens på onsdagskvällen, amerikansk tid. Detta gäller även folkelbilen Tesla Model 3.

Allt möjliggörs av att man börjar använda sig mer av kameror och mindre av radar. Åtta kameror som täcker 360 grader och med en räckvidd på upp till 250 meter är en av nyheterna. Informationen från dem och andra sensorer skickas till en dator med 40 gånger högre processorkraft än den som hittills har funnits i bilarna. Radarsystemet har också förbättrats.

Elon Musks tillkännagivande innebär dock inte att bilarna från och med nu blir helt självkörande – i stället kommer de till en början att vara ”dummare” än dagens bilar. Funktioner som finns redan i dag, automatisk bromsning, krockvarnare och funktionen som håller bilen i rätt fil, kommer initialt inte att finnas. Detta då företaget måste samla in information för att kalibrera systemet.

 

Radar gör Teslas autopilot ännu säkrare

Tesla bestraffar olydiga förare

Teslas autopilot granskas efter dödskrasch

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!