Ännu en solbil på väg – 1 000 mil gratis per år

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

19 dec 2018

Trots att man kan köra omkring 1 000 mil om året helt gratis är en elbil som kostar en bra bit över en miljon i dyraste laget för de flesta. Nederländska Lightyear, som satsar på en bil med solceller integrerade i karossen, fick därför den lysande idén att i stället ge kunderna möjlighet att leasa den.

Inför leveransen av de tio första fordonen nästa år har företaget slagit sig ihop med leasingföretagt Leaseplan. 119 000 euro – skatter tillkommer – är ju inget man kan hosta upp kontant. Planen är att serieproduktionen sedan ska börja 2021.

Men vilka är då Lightyear? Företaget grundades av en grupp före detta studenter vid det tekniska universitetet i Eindhoven. Redan där lärde de sig att bygga elbilar, närmare bestämt sådana som laddas av solljus. Ett av deras fordon lyckades till och med att rulla 3 021 kilometer på solel som bilen själv producerade.

Efter att ha tagit examen beslutade de att ge även andra möjligheten att ladda gratis. Bilen de har utvecklat är inte riktigt lika imponerande som den där 300-milabilen, men 8 000 till 10 000 kilometer per år utan att behöva använda en laddkontakt får väl ändå anses vara bra. Om inte annat räcker det åtminstone för den körsräcka som brukar ingå när man leasar en elbil. Vill man köra långa sammanhängande sträckor har den även ett batteripaket som sägs räcka till 800 kilometers körning.

Läs mer om en annan solbil, Sono Motors Sion, i det senaste numret av papperstidningen – den finns förstås även i papperslöst format. Vi har till och med provkört bilen.

Sono Motors tvingas höja priset på sin solbil

Solbilen byggs i 200 000 exemplar

Audi vill förlänga räckvidden med solenergi

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: