”Tillbaka på rätt spår” – nystart för solcellsbilen Lightyear 2

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 maj 2023

Inom loppet av bara några veckor kastade de båda lovande solcellsbilarna Lightyear 0 och Sion båda in handduken. I Lightyears fall hade tillverkningen av det nederländska start up-bolagets första modell Lightyear 0 kommit i gång några månader tidigare.

Företaget uppgav då att de i stället ville satsa på den mindre och betydligt billigare kommande modellen Lightyear 2. Även den ska få solceller i karossen som räckviddsförlängare.

Nu meddelar Lightyear en lyckad omstrukturering och att arbetet med att förverkliga Lightyear 2 går vidare enligt plan.

Även Lightyear 2 får solceller som räckviddsförlängare.

– Nu är vi tillbaka på rätt spår och har bildat ett kraftfullt team som förbereder marknadsintroduktionen av Lightyear 2, säger företagets operative chef Bernd Martens till branschtidningen Automobilwoche.

Med ett startpris från 40 000 Euro, omkring 450 000 kronor, är planen att göra en volymmodell. Det gällde inte Lightyear 0, som kostade 2,5 miljoner kronor och endast skulle byggas i 946 exemplar.

Kort innan tillverkningen av Lightyear 0 plötsligt ställdes in presenterades lite detaljer kring Lightyear 2 samt möjligheten att skriva upp sig på en väntelista. Bland annat antyddes en något mer högbyggd modell än den extremt strömlinjeformade föregångaren Lightyear 0. Företaget själva angav inga mått, men talade om en ”markfrigång som en suv”.

Lightyear 0 var världens mest aerodynamiska serietillverkade bil. Men särskilt många hann inte byggas.

Storleken på batteriet har inte meddelats, däremot att räckvidden med hjälp av solcellerna i karossen ska vara på upp till 80 mil.

Enligt Lightyears egna uppgifter ska 40 000 personer anmält intresse för bilen. En inte helt oviktig fråga är däremot ännu öppen: när Lightyear 2 planeras börja tillverkas.

Den tidigare planen var 2025. Det är inte längre helt säkert utan något som företaget nu undersöker, säger Bernd Martens Automobilwoche.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!