Anorektisk bil med Teslamotor ska erövra racingbanorna

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

22 aug 2017

Alla som har upplevt accelerationen i en Tesla Model S inställd på ludicrous vet hur det känns. Nu har ett företag i USA tagit den skräckblandade förtjusningen ett steg längre – de har kombinerat motorer från Model S med en stålbur, vilket har fått ner vikten till under ett ton. Den låga sitsen i kombination med en nästan total avsaknad av kaross lär förmodligen innebära att det känns lite extra i magen.

Bilen som Eddy Motorworks i Atlanta, Georgia, har producerat är minst sagt minimalistisk. Ingen servostyrning, en broms som verkligen tar och inga som helst hjälpfunktioner. Exomotive Exocet lär aldrig bli självkörande.

I stället har företaget satsat på perfekt viktfördelning i den bakhjulsdrivna bilen. Åtta batterimoduler sitter i bottenplattan och ytterligare fyra precis bakom framaxeln, detta för att kompensera för den förbränningsmotor som annars brukar sitta i samma skelett.

Basmodellen gör noll till hundra på omkring tre sekunder och topphastigheten är strax över 200 kilometer i timmen. Batterimodulerna är på sammanlagt 52 kilowattimmar, men det finns en modell som är snäppet vassare med batterimoduler på 60 kilowattimmar som uppges räcka till i alla fall omkring 500 kilometers körning. Och så är en tredje modell, med än så länge hemliga specifikationer, på gång.

Den billigaste bilen kostar 60 000 dollar, motsvarande omkring en halv miljon kronor. Den som gillar eldrift bör ändå vara beredd på att lägga mycket mer pengar än så. Bilen är bara avsedd för banracing och för att få den från garaget där hemma till startlinjen krävs både ett släp och en bil med dragkrok. I dag är Model X det enda helelektriska alternativet, men mycket talar för att även Audi satsar på samma segment. En E-tron Quattro med släp har i alla fall siktats i samband med en testkörning, skriver Electrek.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: