Antalet elbilar har passerat 40 000

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

6 nov 2017

Elbilsförsäljningen har slagit rekord tre månader i rad. 1 770 nyregistreringar i augusti, 1 825 i september och 1 901 i oktober innebär att antalet laddbara bilar nu överstiger 40 000. Antalet laddpunkter har också passerat en milstolpe – nu finns drygt 4 000.

– Att de laddbara bilarna gång på gång slår nytt rekord är egentligen inte så konstigt. Fler har förstått fördelarna och det finns många attraktiva modeller att välja på, säger Mazdak Haghanipour, sakkunnig Elfordon & Laddinfrastruktur på Power Circle.

– Vi ska vara stolta över de siffror som Sverige uppvisar månad efter månad. Med hela 6,6 procents marknadsandel av nybilsförsäljningen så placerar sig Sverige på en tredjeplats i Europa. Dock är det en bra bit kvar till ettan, Norge, som de senaste månaderna haft över 35 procents marknadsandel.

Sju av tio elbilar som säljs är laddhybrider: Under oktober registrerades till exempel 507 stycken Volkswagen Passat GTE. Detta innebär att den tidigare marknadsettan Mitsubishi Outlander har förpassats till en andraplats i topplistan över antalet elbilar i landet. Volvo V60 har samtidigt spurtat sig in i ledartrion.

Bland de rena elbilarna dominerar fortfarande Tesla Model S och Nissan Leaf med 2 708 respektive 2 636 registrerade fordon.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: