En av många idéer om hur en bil från Apple skulle kunna se ut.Den här designen från by Aristomenis Tsirbas vann Freelancer's Apple Car Concept contest 2015. Foto: Freelancer.com

Apple uppges samarbeta med LG och Magna kring iCar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 apr 2021

Efter att ha varit lite tyst ett tag kommer nu nya rykten kring Apples planer på en egen elbil.

Tidigare uppgifter om samarbeten med Hyundai, Kia och Nissan har alla visat sig vara fel eller runnit ut i sanden.

Den här gången handlar det om ett samarbete mellan Apple, koreanska LG och kanadensisk-österrikiska tillverkaren Magna, rapporterar tidningen The Korea Times.

Enligt källor ”nära förhandlingarna” ska de vara så gott som avslutade.

Det ska då mynna ut i ett nytt joint venture för elektriska drivlinor kallat ”LG Magna e-Powertrain” som ska leverera teknik till Apples bil.

LG levererar redan idag komponenter till Apple och tillverkar battericeller inom dotterbolaget LG Chem. Magna har lång erfarenhet av att sätta ihop bilar åt stora tillverkare. Om de även skulle ta över hela tillverkningen av den eventuella bilen är ännu oklart.

Enligt The Korea Times ska det i ett första steg handla om produktion i liten skala med lansering till 2024. Orsaken ska vara att Apple först vill testa marknaden med sitt koncept.

Apples vd Tim Cook har hittills varken bekräftat eller dementerat planerna på en egen elbil. Nyligen kommenterade han rykten med att Apple forskar kring många saker som aldrig lanseras.

Med sin erfarenhet kring systemintegration har Apple goda möjligheter att utveckla en tekniskt avancerad bil. Tidigare uppgifter han även pekat på att Apple bedriver forskning kring batterier med en så kallad “monocell”-design där battericellerna inte är uppdelade i olika moduler.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!