En av många idéer om hur en bil från Apple skulle kunna se ut.Den här designen från by Aristomenis Tsirbas vann Freelancer's Apple Car Concept contest 2015. Foto: Freelancer.com

Apple värvar Teslas tidigare utvecklingschef för självkörning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 nov 2021

Dator- och iPhonetillverkaren Apple är fortsatt förtegen kring de långvariga ryktena att företaget arbetar på att utveckla en elbil. Men att något är på gång märks inte minst genom att Apple anställt flera personer som varit högt uppsatta hos andra biltillverkare.

Att det arbetas på en mer eller mindre självkörande bil har länge varit en allmänt känd hemlighet som nu tycks bekräftas genom en ny värvning av en tidigare medarbetare hos Tesla.

Senast i raden att anställas hos Apple är nämligen Christopher Moore, som fram tills nyligen varit ansvarig för utvecklingen av Teslas självkörning. I sin roll som det har han fått en del uppmärksamhet för att kritisera uttalande från Teslas vd Elon Musk angående hur långt de verkligen kommit i utvecklingen av självkörande bilar.

Elon Musk lovade i början av året på Twitter att deras bilar kommer ha Nivå 5, alltså full självkörning, innan årets slut. Det ansågs vara en kraftig överdrift, vilket också bekräftades av Christopher Moore.

– Elons tweet stämmer inte överens med den tekniska verkligheten, ska han ha sagt vid ett möte med Kaliforniens trafikmyndighet tidigare i år.

Christopher Moores avsked från Tesla skedde i det tysta och uppmärksammades först genom ett pågående rättegångsärende i Florida kring en dödsolycka med en Tesla Model S. Advokater undersöker om Teslas Autopilot orsakade olyckan och frågade därför Christopher Moore kring tekniken i mars. När de ville fråga ut honom igen i oktober uppgavs att han lämnat Tesla.

Just nu låter Tesla användare i USA som köpt tjänsten Full Self Driving (FSD) betatesta senaste versionen. För att få tillgång till FSD måste du först visa att du är en ansvarsfull förare och samla poäng i verktyget ”Safety Score”. Till en början fick endast de med 100 poäng tillgång till FSD, något som sedan sänkts till 99 poäng.

I helgen lanserades den senaste versionen 10.4 av FSD som uppges vara bättre på att uppmärksamma utryckningsfordon. Just det är något som Teslas självkörning har kritiserats för av amerikanska myndigheter efter flera olyckor där bilar från Tesla kört in i parkerade utryckningsfordon.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: