Aston Martin satsar på hållbar tillverkning och första elbil 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 apr 2022

Utbudet av eldrivna sportbilar ser ut att öka de närmsta åren.  Brittiska Aston Martin laserar nu planen ”Racing.Green” som ska leda till både en helt eldriven framtid och mer hållbar tillverkning.

I ett första steg lanseras supersportbilen Valhalla, på bild här ovan, som laddhybrid 2024. Ett år senare är det dags för Aston Martins första helt eldrivna modell, men några detaljer kring den bjuds det ännu inte på.

Enligt tidigare uppgifter handlar det om en ny generation av sportbilen DB11, som från och med 2025 enbart ska erbjudas med eldrift.

Från 2026 ska Aston Martin börja fasa ut sina modeller med förbränningsmotorer. Fram till 2030 ska alla modeller ”elektrifieras”, men exakt vad det innebär är oklart.

Aston Martin-delägaren Lawrence Stroll har tidigare sagt till tidningen Financial Times att tillverkarens kunder vill ha förbränningsmotorer även under kommande år.

– Folk vill fortfarande ha lukten och ljudet. Vi kommer gradvis att gå över till helt elektriska fordon, men vi kommer att fortsätta att erbjuda både el- och hybridbilar, sa Lawrence Stroll till tidningen och lade till:

– Om någon vill ha en förbränningsmotor år 2028 kommer de att få det.

Att alla modeller är elektrifierade kan därför betyda någon form av elektrifiering som ladd- eller mildhybrider.

Vad gäller utsläppsmålen vid tillverkningen är målen mer tydligt satta. 2030 ska den egna fabriken ha ett netto noll utsläpp vid tillverkningen och från 2039 ska det även gälla ledet med underleverantörer.

Planen Racing.Green innefattar även ett mål om att en fjärdedel av företagets ledning ska utgöras av kvinnor inom fem år.

– Vi vill driva hållbarhetsprinciperna i hela vår verksamhet, med ett team som representerar samhället och är stolta över att producera ansvarsfulla produkter med lägre miljöpåverkan och ett positivt bidrag till de samhällen där vi är verksamma, säger Aston Martin-chefen Tobias Moers i ett uttalande.

Rapide E

Det är inte första gången som Aston Martin lovar lansera en elbil. En eldriven version av modellen Rapide visades upp som prototyp 2018. Bilen hade bland annat 800-voltsteknik för snabb laddning och bjöd på över 600 hästkrafter, men sattes aldrig i produktion.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!