Audi Q4 e-tron och VW ID-modeller säljs utan värmepump – ännu kvar i Sverige

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jan 2023

Häromveckan rapporterades från Kanada att elsuven Audi Q4 e-tron där nu levereras utan värmepump. Orsaken anges vara fortsatt komponentbrist. Med det måste bilen använda mer energi från batteriet för att värna kupén – med minskad räckvidd som resultat.

Audi Q4 e-tron använder samma elbilsplattform MEB som Volkswagens ID-modeller och byggs också i Volkswagens fabrik i tyska Zwickau. Inte helt oväntat meddelas därför nu att även den tekniskt besläktade modellen Volkswagen ID. 4 börjat levereras utan värmepump.

Men enligt Volkswagen i Tyskland är det inte den enda modellen som är drabbad av problemet. För tillfället levereras alla ID-modeller där utan värmepump.

Audi Q4 50 e-tron quattro

I Tyskland är värmepumpen ett tillval. Men hos elbilar från Volkswagen samt Audi Q4 e-tron i Sverige är den standard – i alla fall än så länge.

– På den svenska marknaden har vi haft och har värmepump som standardutrustning i ID-modellerna. Det är i alla fall vad som gäller just nu, svarar Marcus Thomasfolk som är kommunikationschef hos Volkswagen på Elbilens förfrågan.

Han känner till att värmepump för tillfället inte ingår eller finns som tillval på vissa marknader.

– Det har att göra med en fortsatt bristsituation på komponenter, framförallt halvledare, säger han.

Volkswagens ID-modeller använder värmepumpar från brittiska TI Fluid Systems. Om komponentbristen hos tillverkaren även kommer göra att även andra märken blir utan värmepump är ännu oklart. TU Fluid System levererar även system till bland annat Mercedes.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: