Audi RS e-tron GT Performance är märkets kraftfullaste bil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 sep 2024

Tidigare i år fick Audi e-tron GT sig en uppdatering där det bland annat lovades “avsevärda förbättringar i räckvidd, prestanda och laddning”. Med uppdateringen lanserades också den nya toppversionen RS e-tron GT, där de dubbla elmotorer har en gemensam effekt på 680 kW (925 hästkrafter).

Märkets första eldrivna modell går att beställa från 1.860.000 kronor och för det får du den mest kraftfulla bil Audi hittills har satt i serieproduktion. Den höga effekten är bland annat möjlig tack vare ett uppdaterat värmehanteringssystem med separata kylning av batteriet, elmotorerna och kupén. Genom det kan drivlinan hålla en hög verkningsgrad över alla belastningsområden och då vid upprepade tillfällen.

Det hittas också ny kemi i batteriet med en kapacitet på 97 kWh (netto) som också det bidrar till den höga effekten. När Launch Control aktiveras för att kunna sprinta iväg från 0-100 km/h på 2.5 sekunder kan enligt Audi upp till 1.100 ampere flöda ur batteriet.

Toppfarten är begränsad till 250 km/h och snabb är också laddningen som är möjlig med upp till 320 kW för att fylla batteriet från 10 till 80 procent på 18 minuter. Räckvidden har inte angetts för Performance-versionen, Audi nämner endast att uppdaterad e-tron GT har en räckvidd på upp till 60,5 mil.

Chassit har luftfjädring med 2-kammar-2-ventilsteknik. Som tillval går det även att få styrning på alla fyra hjulen och ett aktivt chassi. Med det kommer ett komfortläge där det går att höja bilen mellan 55 och 77 millimeter för ett enklare insteg. Kördynamiken går att ställa med Audi Drive Select i tre steg för effektiv, komfortabel eller dynamisk körning. RS e-tron GT Performance kommer dessutom med ett prestandaläge där det lovas optimala inställningar för “utmanande banor”.

Audi RS e-tron GT Perforamance kommer också med en del designval som är exklusiva för toppversionen. Bland annat ett matt och mörktonat kolfibertak som kan kombineras med andra detaljer i kolfiberkamouflage i stötfångaren, tröskeln, delar av diffusorn och ytterbackspeglarna. Även den nya exteriörlacken Bedford Green är exklsuiv för RS e-tron GT Performance.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: