Även Volvo ska tillverka eldrivna lastbilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

24 jan 2018

Volvo Lastvagnar gör som Tesla och en rad andra fordonstillverkare. Med start nästa år ska företaget börja sälja eldrivna lastbilar. Först ut är fordon för varutransporter i städerna.

– Genom att använda eldrivna och tystgående lastbilar för varutransporter i städerna löser vi en rad olika utmaningar samtidigt. Utan störande buller- och avgasutsläpp blir det möjligt att köra i känsligare delar av stadskärnan. Det går också att köra transporter under tider på dygnet då trafiken inte är så tät, exempelvis sena kvällar och nätter. Detta minskar belastningen på vägarna under rusningstrafik på dagtid, vilket gör att både vägnätet och fordonen kan utnyttjas mer effektivt än i dag, säger vd:n Claes Nilsson.

En studie som företaget genomförde tillsammans med Stockholms stad och Kungliga tekniska högskolan visar också att finns andra fördelar. När lastbilarna inte behövde köra i rusningstrafik tog leveranserna bara en tredjedel så lång tid.

– Vi betraktar full elektrifiering för stadsdistribution som det första steget. Samtidigt arbetar vi också med att elektrifiera andra typer av transportområden. Det här är bara början, säger Nilsson.

Företaget har inte gått ut med information om räckvidd och andra specifikationer, men de uppgifterna lär dyka upp redan i år i samband med att utvalda referenskunder får testa lastbilarna.

Teslas långtradare får 80 mils räckvidd

Premiär för första serieproducerade lastbilen

BYD bygger lastbilsfabrik

Mercedes elektrifierar lastbilar

Nikola Motor väljer svenska bränsleceller

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!