Bara elbussar för 80 miljoner stadsbor

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

24 okt 2017

Tolv städer gör gemensam sak för miljön och tillkännager att de från och med 2025 enbart kommer att köpa in utsläppsfria bussar. Totalt 80 miljoner stadsbor är direkt berörda av deklarationen, som har undertecknats av borgmästarna i de 12 städerna. Allra längst går London som chockhöjer avgifterna för äldre fordon.

London, Paris, Köpenhamn, Barcelona, Milano, Los Angeles, Quito, Vancouver, Mexico City, Seattle, Auckland och Kapstaden har skrivit under C40 Fossil-Fuel-Free Streets Declaration, men fler väntas följa.

Förutom att de bara ska köpa in eldrivna bussar, satsar städerna även på att uppnå andra mål. De vill bland annat skynda på omställningen mot nollutsläppsfordon genom samarbeten med företag som arbetar med bildelningstjänster, samt göra det lättare att gå och cykla.

Allra längst går London, som nu har chockhöjt tullavgifterna för äldre fordon. Bensin- och dieselbilar tillverkade före 2006 ska betala tio pund per dag för att få köra i innerstaden. Denna så kallade T-charge, där ”T” står för toxic [giftig], ska betalas utöver den vanliga trängselskatten. Sammanlagt handlar det om trängsel- och miljöskatter på motsvarande 230 kronor om dagen.

– Detta är bara det första steget. Vi kommer inom de närmaste åren att introducera fler världsledande restriktioner för fordon som smutsar ner, säger borgmästaren Sadiq Khan.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: